Rapport: Tydliga konsekvenser när MU-avtalet höjs utan medföljande finansiering
Nu släpper Bildkonst Sverige resultatet av årets enkätundersökning “Det ofinansierade MU-avtalet”. I rapporten visar 173 professionella bildkonstarrangörer att det nya MU-avtalet får negativa konsekvenser för både arrangörerna och för Sveriges konstnärer på grund av att avtalet förblivit ofinansierat.
Bildkonsten i Sverige har under lång tid varit systematiskt nedprioriterad – både vad gäller finansiering och möjlig- görande infrastruktur. Bildkonstnärer är den konstnärsgrupp som får lägst betalt för utfört arbete. Det nya MU-avtalet har presenterats av regeringen som en central del av lösningen. Men avtalet har förblivit ofinansierat och får istället motsatt effekt, visar Bildkonst Sveriges senaste enkätundersökning bland bildkonstens arrangörer.
6 av 10 konstarrangörer svarar att de inte har möjlighet att betala medverkansersättning till upphovspersonen, medan mer än var tredje konstverksamhet har inte ens möjlighet att betala utställningsersättning. 4 av 10 konstarrangörer behöver skära ned för att möta det nya MU-avtalet. Av dessa är det 43 procent som specifikt anger att antalet utställningar kommer att minska.
Bakgrunden till de negativa effekterna är att MU-avtalet förblivit ofinansierat, genom att anslagen inte följt MU-avtalets höjda tariffer.
“Det nya MU-avtalet har presenterats av kulturministern som en central del av lösningen. Men nu ser vi att avtalet har förblivit ofinansierat och därför får motsatt effekt. Nu är det upp till politiken att visa att löftet att förbättra situationen för landets bildkonstnärer inte bara var tomma ord. Ett avtal är bara ett papper om det inte följs upp med faktiska medel för genomförande, säger Magdalena Malm, generalsekreterare för Bildkonst Sverige”