Opinion och debatt
Utredningen saknar avgörande riskanalyser för offentlig konst
2025-01-22Nu släpper Bildkonst Sverige ett uttalande angående inordnandet av ArkDes och Statens Konstråd i Moderna Museer ”Förslaget om inordning av ArkDes och Statens konstråd i Moderna Museet riskerar i sin nuvarande utformning att sänka kvaliteten, och på sikt starkt begränsa arbetet med offentlig konst och gestaltning av gemensamma miljöer i hela Sverige.”
Bildkonst Sveriges förslag till Kulturdepartementet
2024-01-20Bildkonst Sverige har efter undersökning av fältet tagit fram förslag till Kulturdepartementet på hur detta underprioriterade område kan stärkas. I en debattartikel publicerad i DN 2023.04.27 framförde flera företrädare för landets största konstarrangörer argument för hur politiken inte hängt med i områdets starka utveckling.
Dagens kulturpolitik missgynnar konsten i kampen om publiken
2023-11-08Bildkonstnärer har lägst inkomster bland landets kulturarbetare. Men även de aktörer som visar konst missgynnas i dagens kulturpolitik. Konsten måste få samma chans att nå publiken som andra kulturyttringar, skriver en rad chefer i ett upprop.
Pressuttalande om regeringens budgetproposition
2023-11-06I september släppte regeringen budgetpropositionen för 2024. Där saknas satsningar på bildkonstens arrangörer och Kulturrådets anslag till fria aktörer dras ned med nära 500 000 kr, detta trots att Bildkonst Sverige i sin senaste rapport tydligt kartlagt hur kulturpolitiken under decennier har nedprioriterat bildkonstens arrangörer.
Hur påverkas din organisation av nya MU-avtalet?
2023-12-19Från den första januari 2024 börjar det nya reviderade MU-avtalet att gälla. Hur påverkar detta den ekonomiska situationen för landets konstarrangörer?
Angående kultursamverkansutredningen
2023-12-18Kultursamverkansutredningen lyfter den svåra situationen för bildkonstens arrangörer i Sverige.
Dagens kulturpolitik missgynnar konsten i kampen om publiken
2023-04-27Kulturpolitiken på statlig, regional och kommunal nivå måste agera nu för att bildkonst ska ingå i kulturutbudet över hela Sverige. För det är väl inte meningen att politiken, genom förbiseende, ska bestämma vilken konstform som publiken kan ta del av? I denna debattartikel i Dagens Nyheter lägger Bildkonst Sverige fram en serie konkreta förslag till politiken för att stärka bildkonstens infrastruktur.
Stärk den konstnärliga ledarens position
2023-06-22På senaste tiden har det kommit förslag om att den offentliga konsten ska beslutas genom folkomröstningar eller styras direkt av politiken. Bildkonst Sverige är kritisk till denna utveckling.
Med andledning av Grafikens Hus svåra situation
2023-11-06Efter åtta års gemensam uppbyggnad har Södertälje kommun beslutat att dra tillbaka sitt stöd till Grafikens Hus. Frågan är om beslutsfattarna har förstått konsekvenserna detta skapar för invånarna.
”Ett gott samhälle räknar även kultur som investering”
2024-02-13Tunga röster höjs för ett underskottsmål och andra ändringar i det finanspolitiska ramverket. Dessvärre riskerar debatten att hamna i en ny onödig låsning, där stora investeringar i klimat och försvar ställs mot vård-skola-omsorg. Men även välfärd och kultur ger långsiktig avkastning för samhället, skriver nationalekonomen Laura Hartman i DN debatt.
Riksrevisionens förslag att lägga ner Arvsfonden försvagar barn och ungas möjlighet att ta del av konst och kultur
2024-03-13Allmänna Arvsfonden är en viktig aktör för konstens och kulturens tillgänglighet, förslaget att montera ner verksamheten slår undan benen på ett redan svagt fält.
Nu är Bildkonst Sveriges årliga enkät öppen
2024-04-24För att skapa förändring krävs kunskap. Varje år gör därför Bildkonst Sverige en enkätundersökning som syftar till att lyfta in olika aspekter av arrangörskapet i den kulturpolitiska diskussionen. Enkäten vänder sig till alla professionella bildkonstarrangörer. Alla svar bidrar till ökad kunskap om bildkonstområdet och till vårt arbete med att skapa bättre villkor för landets konstarrangörer.
Flera tunga instanser om Kultursamverkansmodellen
2024-04-24I dagarna lyfte SVT Kulturnyheterna de närmre 200 remissvaren som kommit in om reformförslaget av Kultursamverkansmodellen. Flera tunga instanser varnar för negativa kosekvenser om reformförslagen blir verklighet. Bildkonst Sveriges remiss lyfts som en av dessa.
Kulturdebatt: En spottstyver räcker för att rädda svenskt konstliv
2024-06-27Den statliga utställningsersättningen för i år är redan slut och många konstnärer kommer att bli utan. Regeringen behöver bara skjuta till en ”spottstyver” så kan konstlivet utanför storstäderna leva vidare, skriver Riksförbundet Sveriges Konstföreningar i debattartikel.
Kulturrådet: Vi begär högre anslag till landets lägst betalda konstnärer
2024-07-03Kulturrådet begär mer pengar från regeringen för att kunna stötta Sveriges sämst betalda konstnärer. Generaldirektör Kajsa Ravin svarar på Riksförbundet Sveriges Konstföreningars debattartikel i DN (27/6) om att konstlivet ute i landet behöver mer ekonomiskt stöd av staten.
Kulturpolitiker i fem regioner i öppet brev till Kulturministern
2024-09-03Det finns en stor oro för kulturverksamheterna ute i landets regioner, skriver politiker från fem regioner i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand (M). Nu vill man att kulturen ges en skjuts i höstbudgeten. Bildkonst Sverige bekräftar att Kultursamverkansmodellen självklart behöver följa pris och löneuppräkningen. "Det vi i realiteten nu ser är en långsam utarmning av våra gemensamma konstinstitutioner" Magdalena Malm, generalsekreterare för Bildkonst Sverige.
Tomma ord i budgeten
2024-09-19Regeringens åtgärd för bildkonsten blir bara tomma ord. Kommentar från Bildkonst Sverige om budgetpropositionen
Dagens Nyheter lyfter behovet av bildförståelse
2024-11-19Dagens Nyheter skriver om behovet att lyfta bildförståelsen runt om i landet. Bildkonst Sverige gick i veckan ut med att larm, understött av ICILS senaste undersökning, om hur glappet mellan ungas medieanvänding och förståelse ökar.
Manipulerade bilder tas inte på allvar
2024-12-16Statsstödda trollfabriker sprutar ut manipulerade bilder i sällan skådad takt för att skada vår demokrati. Men i Sverige fastnar vi i debatter om debatter, medvetet missförstår varandra och plockar billiga poänger. Nu behöver vi var och en kavla upp ärmarna och fokusera på lösningar för svensk motståndskraft, skriver Magdalena Malm.